Citat

Kostnadsfri vaccination mot HPV

Kostnadsfri vaccination mot HPV

Var med och utrota livmoderhalscancer i Sverige

Region Västernorrland erbjuder kvinnor som är födda 1994–1999 och som bor eller vistas i länet möjlighet att delta i en kostnadsfri vaccinationsstudie mot humant papillomvirus, HPV. Det gäller även dig som redan är vaccinerad mot HPV. Vaccinet Gardasil 9 ger ett bredare skydd än det vaccin som gavs innan 2019. Erbjudandet är en del i en nationell studie.

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med viruset HPV. Genom att vaccinera dig mot HPV minskar du risken att få cancer i livmoderhalsen.

Erbjudande om vaccination mot HPV

Nu genomförs en stor nationell satsning med utökad vaccination mot HPV bland yngre kvinnor för att utrota livmoderhalscancer i Sverige. Satsningen genomförs i form av en studie som består av två delar: HPV-vaccination och HPV-prov som du tar själv.

Du kommer att få en inbjudan till studien skickad till din folkbokföringsadress eller till den digitala brevlådan Kivra om du är ansluten dit. Du kan boka tid för vaccination redan innan du får brevet.

Du som inte har det juridiska könet kvinna, men har en livmoderhals, erbjuds också att vaccinera dig och kan boka tid. Du får däremot inte något brev hem.

Är du inte folkbokförd i länet får du inte heller något brev, men erbjuds vaccination och kan boka tid.

Läs mer här

Patientavgifter 2024

Förändrade patientavgifter från 1:a januari 2024

Innehållet gäller Västernorrland

Höjda patientavgifter i Region Västernorrland

Patientavgiften för öppenvårdsbesök är densamma oavsett om du går till den regiondrivna vården eller till någon privat vårdgivare som regionen har avtal med.

I Region Västernorrland gäller enhetstaxa. Det innebär att avgiften är densamma på hälso- och vårdcentraler som på sjukhusens mottagningar. Detta gäller oberoende om du träffar en läkare eller en annan yrkeskategori.

Sedan 1:a januari kostar besök på vårdcentralen 360 kr och ett besök på sjukhusets akutmottagningar 600 kr. Du kan läsa mer om patientavgifter här på 1177:

Välkommen till Sidsjö Vårdcentral

Välkommen till Sidsjö Vårdcentral Tid är en bristvara i samhället. På Sidsjö vårdcentral försöker vi bortse från det. Vi lyssnar, respekterar och försöker tillmötesgå dina vårdbehov.

80+-telefon

Egen telefonlinje för dig över 80 år

Nu kan du som är över 80 år komma i kontakt med oss via ett eget telefonnummer, 060-750 20 10. Varje vardag mellan kl 8-12 svarar en distriktsköterska på dina frågor och kan hjälpa dig med tidsbokning till alla yrkeskategorier på vår vårdcentral.

Hälsoundersökning

Kostnadsfri Hälsoundersökning

Sidsjö Vårdcentral bjuder in alla patienter listade på Sidsjö Vårdcentral som under 2018  fyller 40-, 50-, och 60 år till en kostnadsfri hälsoundersökning. Läs mer här

Kontakt

Så här når du oss lättast

På grund av det höga söktrycket och stor belastning på telefon rekommenderar vi dig som har möjlighet att ta kontakt med oss via 1177-vårdguiden eller via VårdOnline. Detta för att underlätta för dig som patient att komma i kontakt med oss och öka vår tillgänglighet.
Tidsbokning görs via VårdOnline i första hand

Receptbeställning, frågor till specifik vårdpersonal görs änsålänge via 1177-vårdguiden.

Via telefon kan vi ge rådgivning och hjälpa er som saknar BankID.
Saknar du BankID kan du läsa mer här hur du gör för att skaffa det.

Vårdonline

VårdOnline

VårdOnline är Familjeläkarna Mitts tjänst för digital vård. Här får du gratis vårdguidning och träffa våra egna läkare eller sköterskor direkt i din mobil eller dator. Om vi trots detta inte kan hantera ditt besvär fullt ut via e-besök kan du enkelt boka en tid på vårdcentralen direkt i appen. Ett besök kostar 300 kr. För barn och unga under 18 år och för dig som fyllt 85 år eller har frikort är läkarbesöket kostnadsfritt. (tjänsten fungerar bäst om webbläsaren Chrome används).

Familjeläkarna Mitts tjänst för digital vård