Rektoskopi

ALLMÄNT

En rektoskopi innebär att ändtarmen undersöks med hjälp av en rörformad tarmkikare, ett så kallat rektoskop. Man kan bland annat få gå igenom undersökningen om man har ont i magen eller har besvär med avföringen.

Rektoskopin kan till exempel visa om det finns sår, blödningar eller tumörer i ändtarmen eller om ändtarmen är inflammerad. En del läkemedel kan göra att det finns en liten ökad risk att undersökningen ger blödningar. Undersökningen tar ungefär 10 minuter.

FÖRBEREDELSER

Man kan äta och dricka som vanligt innan undersökningen. Om det finns avföring i ändtarmen kan det vara svårt att se slemhinnan. Därför är det bra om Du förbereder Dig innan undersökningen med hjälp av laxermedlet Microlax som du tar kvällen innan och samma morgon som undersökningen skall utföras. Du köper ut en förpackning med Microlax på apoteket och följer instruktionerna på förpackningen.

HUR MÅR MAN EFTERÅT?

Oftast mår man som vanligt efter undersökningen, men om läkaren har tagit ett prov kan det blöda lite efteråt. Om det blöder mycket eller det inte slutar inom några timmar ska man kontakta mottagningen.

Mer information finns på http://www.1177.se/Vasternorrland/Fakta-och-rad/Undersokningar/Rektoskopi